9 Aralık 2013 Pazartesi

Mahalleni Tanıt


İsim
Mail Adresiniz
Mahallenizin bulunduğu il
Mahallenizin bulunduğu ilçe
Resmi ismi dışında mahallenize verdiğiniz bir isim var mı?
Mahallenizde hangi Çingene grupları yaşıyor
Mahallenizde Çingenelerden başka hangi topluluklar yaşıyor
Mahalleniz ilk olarak kimler tarafından ve nasıl kurulmuştur
Mahallenizin düğün gelenekleri nelerdir
Mahalle sakinleri genel olarak hangi meslekleri yapmaktadırlar
Mahalle sakinlerinin ataları tarafından geçmişte yapılan herhangi bir geleneksel meslek var mıdır? Varsa nelerdir?
Mahallenizle ilgili eklemek istediğiniz başka bilgiler var mı?
Verdiğiniz bilgiler sitemizde yayınlanırken isminizin gizli tutulmasını ister misiniz? Evet
Hayır
Daha sonra sizinle nasıl irtibat kurmamızı istersiniz? Telefon
Mail Yoluyla
Yüz yüze görüşerek



ESKİ TANITIMLAR 
Adana Yüreğir Demirciler Mahallesi 
Sitemizin izleyicilerinden Ahmet Özyiğit Mahalleni Tanıt kampanyamıza katılarak bizimle mahallesi hakkındaki bilgilerini paylaştı. 1945 yılında Roman aşiretleri tarafından kurulan Demirciler Mahallesi geleneklerini yaşatmaya çalışıyor.

Adana'nın Yüreğir ilçesi'nde bulunan mahalleye halk arasında Demirciler adı veriliyor. Mahallede ağırlıklı olarak Roman Çingeneleri hayatlarını sürdürüyor. Demirciler Mahallesi bugün itibarı ile yaklaşık 3000 Romana ev sahipliği yapıyor. Geleneksel olarak sıcak demircilik mesleği ile uğraşan mahalle sakinleri arasında bu mesleği devam ettiren insan sayısı oldukça azalmış. Mahalle sakinlerinin büyük bölümü günümüzde yabanda amele (tarım işçisi-gündelikli işçi) olarak çalışıyor. Ayrıca 5 mahalle sakini kamyon şoförlüğü yaparak geçimini sağlıyor. Ayrıca eğitim görme imkanı bulan mahalle sakinleri arasında 1 muhasebeci, 2 öğretmen, 3 işadamı bulunuyor. En son liseyi bitiren 15 genç şu anda iş arıyorlar.

Mahalle sakinleri düğün geleneklerini elden geldiğince yaşatmaya çalışıyorlar. Düğün geleneklerine göre kız istemeye gidildikten sonra hep birlikte tatlı yenilir. Davul zurna eşliğinde çeyiz hazırlanır. Gelin için alışverişe (pırtıya) gidilir. Okuntu adı verilen gıda maddesi hazırlanır ve dağıtılır. Sabah erkenden düğün başlar; yemekler hazırlanır masalar kurulur. Düğün Pazar günü akşam İmam tarafından nikahın kıyılması ile son bulur. 
Mahalle kendi içinde 3 alt mahalleye ayrılmaktadır. Mahalle sakinlerinin belirttiğine göre nüfusun artışı ile beraber bu bölge onlara dar gelmeye başlamıştır. Çeşitli alt yapı hizmetleri mahalleye gelmiş olmakla beraber zaman zaman muhtelif problemler yaşanabilmektedir. Mahalle sakinleri en büyük sorunlarının civar yerleşimlerde yaşayan diğer vatandaşlarla aralarındaki uzaklık olduğunu belirtiyorlar. Buna örnek olarak son seçimlerde çıkardıkları muhtar adayına Romanlar dışında hemen hiç desteğin verilmemiş olmasını ileri sürüyorlar.

Bandırma Roman Mahallesi 
Bandırma'da Roman Mahallesi olarak bölge, Çınarlı ve Paşamescit Mahallelerinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Mahallede Romanlardan başka Arnavutlar, Pomaklar ve Muhacirler olarak adlandırılan gruplar yaşamlarını sürdürmektedir. Ayrıca mahallede yaşayan Alevi mezhebine mensub yurttaşların isimleri de mahalleyi oluşturan muhtelif unsurların arasında dile getirilmektedir.

Mahalle sakinleri düğün geleneklerini sürdürmek için çaba göstermekle beraber gün geçtikçe düğünler açık alan yerine düğün salonlarında gerçekleştirilmektedir. Geleneksel düğünlerde eğlence Cuma'dan başlayıp Pazartesi'ye kadar sürmektedir. Düğün gelenekleri arasında damat sofrasının önemli bir yeri vardır.
Mahallede okuma yazma bilmeyen hemen hemen hiç kimse bulunmamaktadır. Genç nesilde eğitim oldukça yükselmiştir. Aralarında çok sayıda mimar, avukat ve devlet memuru bulunmaktadır. Mahallede Dayanışma Lokali ve Bandırma Müzik ve Sahne Sanatçıları Derneği adı verilen iki kurum bulunmaktadır. Ramazan davulcularının dağılımı bu dernek tarafından yapılmaktadır. Bandırma Müzik ve Sahne Sanatçıları Derneği,yurt dışında ,Fransa,Belçika,Hollanda da sanatsal etkinlikler kapsamında çok sayıda konser vermiştir.

Bilecik Bozüyük Dere Mahallesi 
Mahalleni Tanıt kampanyamıza katılan bir okurumuz Bozüyük Dere Mahallesi hakkında bizleri bilgilendirdi. Elekçi ve Manuşların birlikte yaşadığı , kısa süre öncesine kadar elekçiliğin devam ettiği mahallenin kuruluşu oldukça eski tarihlere uzanıyor.

Mahallede yaşayan farklı Çingene grupları arasında en çok dikkati çekenler Elekçi ve Manuş grupları. Mahallede geleneksel olarak yapılan meslekler malcılık ve elekçiliktir. Günümüzde bu meslekler azalmış, kimi aileler hayvancılıkla geçinmeye başlamışlardır. Malcılık halen etkisini korumaktadır. 
Mahallenin kuruluşu Bilecik Merkez'de yaşayan grupların bu bölgeye yerleşmesiyle gerçekleşmiştir. Dere Mahalle, Marmara bölgesinde Elekçi Çingenelerinin yaşadığı az sayıdaki mahallelerden bir tanesidir.

Bursa İznik Roman Mahallesi
Mahalleni anlat kampanyamıza Bursa'nın İznik ilçesinden katılan izleyicimiz Nihat Atar bölgesindeki Roman Mahallesini tanıtıyor. İşte 150 yıl önce elekçi ve demirci Çingene grupları tarafından kurulan tarihi bir mahallemiz.

Mahalle hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olan yaşlıların verdiği bilgiye göre mahalle 150 yıl kadar önce demirci ve elekçi Çingene gruplarının bölgeye yerleşmesi ile kurulmuştur. Mahallede bu iki grup halen yaşamlarını sürdürmektedir. Mahalleyi kuran gruplardan olan Elekçiler aynı zamanda esnaflar olarak da bilinir. Mahallede Çingeneler dışında, Manavlar, Gürcüler ve Muhacirler yaşamlarını sürdürmektedir.

Mahallede düğünler geleneksel biçimiyle 3 gün sürmektedir. İçkili düğün eğlenceleri uzun süre önce mahalle sakinleri tarafından kaldırılmıştır. Düğünlerde mevlut okutulmaktadır.

Günümüzde mahalle sakinleri arasında geçimlerini büyükbaş hayvancılıkla temin edenler bulunmaktadır. Demircilik mesleğini halen sürdüren birkaç aile vardır. Gençler arasında çeşitli eğitim kurumlarında eğitim görenlerin sayısı hızla artmaktadır. Devlet kurumlarında memur statüsünde çalışanlar da vardır. Mahallede tarım işçiliği ile geçinen çok sayıda insan yaşamaktadır. Müzisyenlerin sayısı ise yok denecek kadar azdır. Mahalle sakinleri tarafından geçmişte geleneksel olarak icra edilen meslekler ise at cambazlığı, elekçilik ve demirciliktir.

Mahallede İznik dışında gelen Roman grupları da yaşamaktadır. Bu grupların ciddi bir konut sorunu vardır. Önemli bir bölümü sağlıksız koşullardaki barakalarda yaşamaktadırlar.

Bursa Kemalpaşa Dere Mahallesi
Mahalleni Anlat kampanyamıza Bursa'dan katılan izleyicimiz Tolga Beygirciler Türkiye'nin en büyük Roman yerleşimlerinden olan Kemalpaşa Dere Mahallesi'ni çeşitli yönleriyle tanıtıyor. İşte farklı Roman gruplarının birarada yaşadığı kendine özgü bir mahalle!

Kemalpaşa Dere Mahallesi'nde Muhacir, Sepetçi, Kalaycı ve Dramalı olarak adlandırılan Roman grupları yaşamlarını sürdürmektedir. Mahallenin ilk kurucuları Karpatlar bölgesinden gelerek mahalleye yerleşen Hurşit Beygirciler'in yönettiği Beygircioğulları ailesidir. Daha sonra Muhacirler olarak adlandırılan Roman grupları da mahalleye yerleşmiş ilerleyen zamanlarda ise Sepetçiler, Kalaycılar ve Dramalılar grupları da onlara katılmışlardır. Mahalle sakinlerine göre Kemalpaşa Dere Mahallesi Edirne'deki bir başka mahalleden sonra Türkiye'nin en kalabalık Roman yerleşimidir. Kesin rakam bilinmemekle birlikte mahalle sakinleri bölgedeki Roman nüfusunun 25000 civarında olduğunu ileri sürmektedirler.

Günümüzde mahalle sakinleri arasında tarım ve hayvancılık oldukça yaygınlaşmış durumdadır. At arabacılığı, turizm, hurdacılık, hammallık, pazarcılık gibi meslekler de mahalle sakinlerinin geçim kaynakları arasında yer alırlar. Beygir yetiştiriciliği mahalle sakinlerinin önemli bir bölümünün geleneksel meslekleri arasındadır. Bu gruba diğer gruplar tarafından genellikle cambaz adı verilir.

Mahallede düğün gelenekleri büyük ölçüde korunmuştur. Sünnet eğlencelerinde düzenlenen düğünün ardından yemekli mevlüt okutulur. Evlilik eğlenceleri 3 gün 3 gece olarak geleneksel biçimine uygun olarak düzenlenir. Düğün sonrasında gelin tekbir ve davul zurna eşliğinde babasının evinden alınarak evlendiği gencin evine götürülür. Gençler eve kapatılır ve evde kaldıkları süre hesaplanmaz. Gençler düğün evinden çıktıktan sonra davul zurna eşliğinde kaynana şalvarı yakılır.

Mahalle oldukça gelişmiş bir yerleşim bölgesidir. Mahalleden milletvekilleri, belediye başkanları ve turizm alanında tanınmış iş adamları yetişmiştir. Günümüzde mahalle Türkiye'nin hayvan borsası olarak anılmaktadır. Büyükbaş hayvancılık mahallede her geçen gün daha fazla gelişmektedir. Gençlerin önemli bir bölümü eğitim alma imkanına kavuşabilmiştir.

Bursa Yıldırım Mahallesi 
Bursa'daki birkaç büyük Çingene Mahallesi'nden biri olan Yıldırım Mahallesi ilk olarak 1961 yılında mahalleye yerleşen Romanlar tarafından kurulmuştur. Mahallede çeşitli Çingene grupları ve farklı sosyal/etnik kökenlerden gelen Türk vatandaşları birlikte yaşamaktadırlar.

Mahallenin sakinleri arasında günümüzde en yaygın olarak eskicilik mesleğine devam edilmektedir. Az sayıda da olsa dükkan sahibi esnaf mahalle sakinleri arasında mevcuttur. Geçmişte, mahalle sakinlerinin büyük bir çoğunluğu geleneksel olarak müzisyenlikle uğraşmışlardır.

Mahallede halen canlı bir şekilde varlığını koruyan en önemli geleneklerden bir tanesi düğün adetidir. Düğünlerden sonra meydancılar için özel sofra kurulur. 
Kamberler Mahallesi'nden sonra bu bölgede de kısa zaman içerisinde kentsel dönüşüm süreci başlayacaktır. Mahalle sakinleri bu konuda tedirgin. Mahallerinin yıkılmasını istemiyorlar.

Edirne Gazi Mihal Mahallesi
Mahalleni tanıt kampanyamıza Edirne'den katılan bir izleyicimiz şimdiki ismi Çavuşbey Mahallesi olan tarihi Gazi Mihal Mahallesi'ni anlatıyor. İşte sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmişlik düzeyiyle örnek teşkil edebilecek bir mahallemiz.

Gazi Mihal Mahallesi yerli Edirne Çingeneleri ve Selanik göçmenleri tarafından kurulmuştur. Mahallede ayrıca Gacallar olarak bilinen başka bir toplum daha yaşamını sürdürmektedir. Kına, kınada mahallede gelin gezdirme ve hamama götürme gibi geleneksel düğün adetleri mahallede varlıklarını korumaktadırlar. Mahalle sakinlerinin en önemli geleneksel mesleği demirciliktir. Günümüzde halen demircilik yaparak geçimlerini temin eden mahalle sakinleri bulunmaktadır.

Mahalle Gazi Mihal Merkez, Süpürgeciler ve Papazoğlu adı verilen üç kısımda oluşmaktadır. Mahalle sakinlerinin sosyo -ekonomik seviyesi pek çok başka yerleşim bölgesine göre daha yüksektir. Buna bağlı olarak eğitime ulaşma oranı da yükselmiştir.

Edirne Havsa Çingene Mahallesi 
Aşağıdaki bilgiler, Filiz Kaya isimli bir izleyicimizin kampanyamıza katılarak bize ulaştırdığı bilgilerdir. 
Edirne Havsa'daki Çingene Mahallesi'nde ağırlıklı olarak Trakya Çingeneleri yaşamaktadır. Trakya Çingeneleri'nin dışında mahallede Bulgaristan göçmenleri yer almaktadır. Mahallenin ilk kurucuları Havsa'nın köylerinden gelen Çingeneler olmuşlardır.

Mahallenin düğün geleneklerine göre sünnet düğünleri 2 gece arka arkaya yapılır. Evlilik törenlerinde, gelin alındıktan sonra gençler toprak parası alırlar. Düğünler mahalle sakinlerinin en geniş katılımıyla gerçekleştirilir.
Mahalle sakinlerinin önemli bir bölümü şu anda belediyede çalışmaktadır. Bunun yanısıra mahalle sakinleri arasında tombalacılık, çiftçilik ve talikacılık yaygındır. Mahalle sakinlerinin geleneksel mesleği talikacılıktır (Arabacılık).

Edirne Kemikçiler Mahallesi
Mahalleni Tanıt kampanyamıza Edirne'den katılan bir izleyicimiz Edirne'nin en meşhur yerleşimlerinden biri hakkındaki bilgilerini bizlerle paylaştı. İşte namı memleketin her bir köşesine yayılmış tarihi bir mahallemiz: Kemikçiler Mahallesi.

Edirne'nin Merkez ilçesi'nde yer alan Kemikçiler Mahallesi bölgeye yerleşen Balkan kökenli Çingeneler ve Edirne'nin yerli Çingeneleri tarafından kurulmuştur. Mahalle sakinlerinin geleneksel meslekleri kalaycılık ve müzisyenliktir. Kız isteme, kına, düğünde gelini mahallede gezdirme, düğün sabahı bohça tepsisini götürme, gelini davul zurnayla gezdirip hamama götürme gibi düğün adetleri halen varlığını korumaktadır. Erkek ve kadın için ayrı ayrı kına geceleri yapılmaktadır. Kimi düğünler 4 gün 4 gece kadar sürebilmektedir. Mahalle sakinlerinin yarısından fazlası günümüzde çöp toplayıcılığı yaparak geçinmekte ve mahallenin adı da buradan gelmektedir. Bunun yanısıra müzisyenlik, kurbağa toplayıcılığı, hammallık ve temizlik işleri ile geçinen aileler de mahallede yaşamlarını sürdürmektedirler.

Kemikçiler resmi olarak Edirne'nin Menzilahır Mahallesi'ne bağlıdır.

Edirne Yıldırım (Kum) Mahallesi
Mahalleni tanıt kampanyamıza Edirne'den katılan bir izleyicimiz resmi ismi Yıldırım Mahallesi olan Kum Mahallesi'ni tanıtıyor. TV ekranlarında bizleri başarıyla temsil eden Erkan kardeşimizin memleketi olan bu mahalle uzun yıllar Almanya'ya göç vermiş.

Mahallenin en önemli düğün gelenekleri kına havası ve konvoy kesme adetleridir. Mahalle sakinlerinin önemli bir bölümü müzisyenlik yaparak geçimlerini temin etmektedirler. Yıldırım Mahallesi Edirne'nin en büyük Çingene yerleşimlerindendir. Yıldırım Mahallesi, Yıldırım Beyazıd ve Yıldırım Hacı Sarraf isimlerini taşıyan iki bölgeye ayrılır. Yıldırım Beyazıt bölgesinde yaşayanların neredeyse tamamına yakını Romandır. Yıldırım Hacı Sarraf Bölgesi'nde ise nüfusun yarıya yakını Romandır.

Yıldırım Mahallesi'nin ekonomik seviyesi pek çok diğer Roman yerleşimi ile kıyaslandığında oldukça iyidir. Geçmişte işçi olarak çalışmak üzere çok sayıda mahalleli Almanya'ya gitmişlerdir.

Eskişehir Kuyubaşı Mahallesi 
Eskişehir Merkez'de yer alan Kuyubaşı Mahallesi ilin önemli yerleşim bölgelerinden birini oluşturuyor. Kuyubaşı Mahallesi'nde farklı coğrafyaların geleneklerini yaşatan 3 ayrı Çingene grubu birarada yaşıyorlar. 
Mahallede yaşayan Çingene grupları geçmişte atalarının yaptıkları geleneksel mesleklerle anılıyorlar: Elekçiler, Demirciler, Bohçacılar. Bu bölgede aynı zamanda Çİngeneler dışında farklı etnik kökenlerden gelen yurttaşlarda hayatlarını sürdürmektedirler.

Mahallede düğünler genellikle 3 gün sürmektedir. Düğünler ya Cuma ya da Salı günleri başlatılır. Günümüzde geleneksel meslekler büyük ölçüde ortadan kalkma eğilimine girmiştir. Mahalle sakinlerinin büyük çoğunluğu pazarcılık ya da bohçacılık yaparak geçimlerini temin etmektedirler. 
Çeşitli nedenlerden dolayı mahalle sakinlerinin bazı gelenekleri hızla ortadan kalkmaktadır. Bu durum mahalle sakinleri arasında endişeye neden olmaktadır.

İstanbul Gebze Aşağı Mahalle 
İstanbul'un sakinlerinden başka pek az kimsenin bildiği çok sayıda Çingene Mahallesi vardır. Bunlardan bir tanesi de şehir merkezinin epey uzağında kendine özgü bir yaşama ev sahipliği yapan Gebze Aşağı Mahalle.
Sitemizin düzenli izleyicilerinden olan bir dostumuz Mahalleni Tanıt kampanyamıza katılarak Gebze Aşağı Mahalle'yi tanıtan bilgilerini bizlerle paylaştı.

Mahallede, mahalle sakinlerinin kullandığı adlandırma biçimiyle 3 ayrı Çingene grubu birlikte yaşamaktadır. Bunlar Şapkolar, Ağva-Şile kökenliler ile Kandıra'dan gelenlerdir. 
Mahalle sakinleri çalgıcılık, çiçekçilik, hurdacılık ve servis şoförlüğü yaparak geçimlerini temin etmektedirler. Farklı bölgelerden gelip Aşağı Mahalle'ye yerleşen mahalle sakinlerinin geleneksel meslekleri günümüzde büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.

Mahallede gerçekleştirilen düğünler iki gün sürmektedir. Düğünlerde kına gecesi ve kadınlar eğlencesi ile beraber 2. günün akşamına kadar müzik eşliğinde eğlence devam etmektedir. 
Mahallede erken yaşta evlilikler ve yer yer de başlık parası geleneğine rastlanmaktadır. Genel olarak eğitime ulaşma oranı ve sosyo-ekonomik düzey oldukça düşüktür.

İstanbul Adanalılar Mahallesi
Aşağıdaki bilgiler, ismini vermek istemeyen bir mahalle sakininin kampanyamıza katılarak bize ulaştırdığı bilgilerdir.

Adanalılar Mahallesi İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesinde yer alan bir yerleşim bölgesidir. Adanalılar Mahallesi mahallenin resmi adı değil halkın mahalleye verdiği isimdir. Mahallede Dagidik Çingeneleri yaşamlarını sürdürmektedirler. Mahallenin kuruluş tarihi Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerine kadar uzanmaktadır. Mahalle sakinlerinin büyük bölümü genel olarak müzisyenlikle geçimlerini sağlamaktadırlar. Mahalle sakinlerinin düğünleri genellikle Roman müziği eşliğinde gerçekleşmektedir.
İstanbul Şişli Kuştepe Mahallesi

Aşağıdaki bilgiler, bir izleyicimizin kampanyamıza katılarak bize ulaştırdığı bilgilerdir. 
Kuştepe Mahallesi'nde Çiçekçiler, Nağmeliler ve Selanik göçmenleri yaşamaktadırlar. Çingenelerin dışında Karadeniz ve Doğu Anadolu'dan gelen mahalle sakinleri yaşamlarını sürdürmektedirler. 
Mahallenin kurucuları Sepetçilik ve Çiçekçilikle geçinen Çingenelerdir. Daha sonra mahalleye başka Çingene grupları da yerleşmeye başlamışlardır.

Daha eski dönemlerde mahallede tüm düğünler sokakta yapılırken son dönemde kına geceleri sokakta düğünler salonda yapılmaya başlanmıştır. Geleneklere göre ilk gün kına gecesi ikinci düğün yapılır. Gerdek gecesinden sonra ise Paşa eğlencesi gerçekleştirilir.

Mahalle sakinleri, çiçekçilik, müzisyenlik, taksicilik, seyyar satıcılık, matbaa ve kemer atölyelerinde işçilik gibi mesleklerle geçimlerini sürdürmektedirler. Geçmişte mahalle sakinleri arasında sepetçilik ve ayı oynatıcılığı geleneksel mesleklerini yapanlar olmakla beraber şu anda bu meslekler kalmamıştır

İzmir Çimentepe Amasyalı Romanların Mahallesi
Mahalle tanıt kampanyamıza katılan Taner isimli izleyicimiz kendi mahallesi olan İzmir Çimentepe Amasyalı Romanlar Mahallesi hakkında aşağıdaki bilgileri bizlerle paylaştı.

20 yıl önce Amasyalı Abdallar tarafından kurulan ve günümüzde çeşitli bölgelerden gelen Romanlarla Abdalların birlikte yaşadığı Çimentepe kendine özgü geleneklerini yaşatan ve mahalle ruhunu kaybetmemiş güzel bir yerleşim bölgesi.

1990'lı yılların başında mahalle sakinlerinin eski adının Gölücek olduğunu bildirdikleri bir Amasya köyünden gelen Abdal grupları mahallenin kurucuları olmuşlardır. Daha sonra farklı bölgelerden Roman ve Abdalların katılımıyla mahallenin nüfusu artmış, İzmir'in önemli Çingene yerleşimleri arasında Çimentepe Amasyalı Romanların Mahallesi olarak anılmaya başlanmıştır.

Mahalle sakinleri uzun yıllardır seyyar satıcılıkla geçinmektedirler. Erkekler köy köy dolaşarak matkap, motorlu testere gibi araçları köylülere satmaktadırlar. Kadınlar ise tespih, selpak gibi çeşitli eşyaları satarak ailelerin geçimini sağlamaktadırlar.

Mahallede düğün gelenekleri geleneksel biçiminde devam etmektedir. Kız isteme töreninden sonra komşulara şerbet dağıtılır. Mahalle sakinleri davul zurna eşliğinde eğlenirler. Düğünler çok çoşkulu ve eğlenceli geçer.

İzmir Karşıyaka Örnekköy Mahallesi

Mahalleni tanıt kampanyamıza İzmir'den katılan Hasan Şeker işimli izleyicimiz çeşitli Çingene gruplarının birlikte yaşadığı Örnekköy mahallesini tanıtıyor. İzleyicimizin Abdallara ve kalaycı Romanlara ev sahipliği yaptığını belirttiği Örnekkö Mahallesi'nde ilk yerleşim 1. Dünya Savaşı yıllarında Girit'ten gelen göçmenlerin bölgede konut yapmalarıyla başlamış.

Örnekköy Mahallesi'nde Çingeneler dışında Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden yurttaşlar ve göçmenler yaşıyorlar. Mahallede yaşayan Çingene gruplarının geleneksel meslekleri müzisyenlik (davul-zurna), ayı oynatıcılığı ve kalaycılık. Günümüzde ise mahallede yaşayan Çingene gruplarının mensupları faytonculuk, müzisyenlik, apartman ve merdiven temizlik işleri, baca ve bodrum temizliği, çöp toplayıcılık ve hurdacılık gibi işlerle geçimlerini sağlıyorlar. Az sayıdaki mahalle sakini ise esnaflık ve çeşitli özel ya da kamu kuruluşlarında ücretli olarak çalışıyor.

İzmir Murtake Mahallesi
Mahalleni tanıt kampanyamıza İzmir'den katılan bir izleyicimiz kendi mahallesi Murtake'yi anlatıyor. Şarkılara konu olan; tarihiyle, yaşam biçimiyle ruhunu muhafaza edebilmiş eski bir Roman Mahallesi'nin hikayesi.
İzmir Konak ilçesinde yeralan Murtake Mahallesi'nde yaşayanlar büyük ölçüde Roman Çingeneleridir. Mahalleyi ilk olarak kuranlar Yunanistan Kılkış'tan gelen göçmenlerdir. 1. Dünya Savaşı sonrası bu bölgeye yerleşen Romanlar, daha önce bölgede bulunan eski Rum evlerine yerleştirilmişlerdir.

Mahalledeki düğünler geleneksel Roman düğünlerinin karakteristik özelliklerini taşırlar.Genellikle her düğünde sabahlanır. 
Mahalle sakinleri arasında günümüzde çok farklı meslekler icra edilmektedir. Eğitim seviyesi giderek yükselme eğilimindedir. Geçmişte kalaycılık ve süpürgecilik mesleklerini sürdüren birkaç hane mahallede yaşamıştır. Günümüzde ise bu meslekler büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.

İzmir Tenekeli Mahalle
Mahalleni tanıt kampanyamıza katılan izleyicimiz Ali Çakırcalı bir efsane haline gelmiş olan İzmir Tenekeli Mahalleyi anlatıyor. Buram buram tarih, buram buram Roman kültürü kokan bir mahallenin hikayesi...

Tenekeli Mahalle'nin kuruluşu Cumhuriyet öncesine uzanıyor. Selanik ve diğer Balkan şehirlerinden gelen Romanların yerleşmesiyle kurulan mahalleye daha sonraki dönemlerde de çeşitli göçler oluyor. İzleyicimiz Ali Çakırcalı'nın belirttiğine göre mahallede sepetçiler, mandacılar, mangosarlar ve garagunlar olarak isimlendirdiği Roman grupları yaşamlarını sürdürüyorlar. Romanlar dışında göçmenler ve Ege köylüleri de Tenekelinin sakinleri arasında.

Mahalle sakinleri düğün geleneklerini yaşatmak konusunda özel bir titizlik gösteriyor. Kız isteme, kına geceleri, nişanlar, çeyiz serme, sabahçılık gibi düğün adetleri ilk günkü çoskusu ile muhafaza edilmeye çalışılıyor. Düğünler dışında özellikle Hıdrellez kutlamalarında mahalle sakinlerinin geleneklerine sahip çıktıklarını görüyoruz. Hıdrellezler coşkulu geçiyor ve her yaş grubundan insanlar bu kutlamalara katılıyor.

Günümüzde mahalle sakinlerinin önemli bir bölümü müzisyenlik yaparak geçimlerini sağlamakta. Bunun yanı sıra hamallar ve çeşitli alanlarda esnaflık yapanlar da var. Az da olsa kamu kurumlarında çalışan mahalle sakinlerinin olduğunu görebiliyoruz. Geçmişte mahalle sakinlerinin geleneksel meslekleri içerisinde en ön plana çıkanı ise müzisyenlik olmuş.

İzmir Tenekeli Mahalle çok sayıda ünlü müzisyeni bağrında yetiştirmiş. İzleyicimiz Ali Çakırcalı bunlar arasında ritm ustası Hamdi Akatay, kardeşi Mehmet Akatay, yine aynı aileden Memduh Akatay, keman ustası İlyas Tetik'in adını özellikle vurguluyor.

Kaynak Kişi: Ali Çakırcalı

İzmir Tire Şen Mahalle 
Mahalleni anlat kampanyamıza bir izleyicimiz daha katıldı. İzmir'in Tire ilçesindeki Şen mahalle'yi tanıtan izleyicimiz Salih Fizar mahallesiyle ilginç bilgiler verdi. İşte çok eski bir Roman mahallesinin, Şen mahalle'nin öyküsü.
İzmir Tire ilçesinde yer alan Şen mahalle farklı gruplara ait Çingenelere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında kazancılar, abdallar, kalaycılar, mangosorlar ve danacılar yer almaktadır. Şen mahalle'de Çingeneler dışında herhangi bir toplum kesimi yaşamını sürdürmüyor.

Mahallenin düğün gelenekleri büyük ölçüde geleneksel düğün gelenekleri ile benzer özelllikleri göstermektedir. Düğünlerde mutlaka çıkan cingar (kavga) da düğünleri tadı tuzu olur.
Mahalle sakinieri günümüzde balıkçılık, ayakkabı boyacılığı, badanacılık, hamallık, kasaplık gibi mesleklerle geçimlerini sağlamaktadır. Yeni yetişen kuşaklar arasında çeşitli sanayi kollarında ücretli olarak faaliyet gösterenler de bulunmaktadır.

Geçmişte mahalle sakinlerinin ataları tarafından kalaycılık ve sepetçilik geleneksel meslekleri gerçekleştirilmiştir. Ne var ki bu zanaatlara sahip olanlarla büyük çoğunluğu bugün ya hayatını kaybetmiştir ya da çok yaşlıdır.
Mahalle sakinlerinin çevreleryile ilişkileri oldukça iyidir. Yoksulluk içerisinde bile hayata sıkı sıkı tutunmayı başaran mahalle sakinleri gelecek kuşakların kendilerinden daha iyi yaşamaları beklentisini taşımaktadırlar. 

İzmit Roman Mahallesi 
Türk-Yunan nüfus mübadelesi ile kurulan İzmit'in Roman Mahallesi'ni, mahalleni anlat kampanyamıza katılan bir izleyicimizin verdiği bilgiler ışığında tanıtıyoruz. Nüfusunun büyük bir bölümü sanayide çalışan özgün bir Roman mahallesi!

Mahallenin Türk-Yunan Nüfus mübadelesinde kurulması yaşlı mahalle sakinleri tarafından halen anımsanmaktadır. Yaşlı mahalle sakinlerinin anlattığına göre Selanik'ten gelenlerin bu bölgeye yerleştirilmesi bizzat Atatürk'ün isteği ile olmuştur.

Mahallede düğün gelenekleri halen canlı bir biçimde varlığını korumaktadır. Kına geceleri, nişanlar ve düğün eğlenceleri incesaz eşliğinde yapılmaktadır. Gelin almaya gidilirken davul ve darbuka çalınarak küçük çaplı bir eğlence düzenlenir.

Bölgeye ilk gelen mahalle sakinleri de daha öncesinden yerleşik hayata geçtiklerinden geleneksel meslekleri yoktur. Bu bölgede sanayi tesislerinin yoğun olması dolayısıyla fabrikalarda istihdam edilen çok sayıda insan vardır.

Kocaeli Serdar Mahallesi
Mahalleni Tanıt kampanyamıza Kocaeli'nden katılan bir izleyicimiz bizler için Serdar Mahallesi'ni tanıtıyor. Kuruluşu 1910'lara kadar giden mahallede Selanik Romanları, Abdallar ve Elekçiler uzun yıllardır birlikte yaşıyorlar.

Mahallenin ilk kuruluşu 1912 ve 1922 tarihlerinde Selanik'ten 2 ayrı grup halinde mahalleye yerleşen Romanların gelişiyle olmuş. Daha sonra Abdallar ve Elekçiler gibi diğer göçebe zanaatçı gruplar da mahalleye yerleşmeye başlamışlar.

Mahallede çeşitli Çingene gruplarının yanı sıra Gürcüler, Abazalar, Lazlar ve Macırlar da yaşamlarını sürdürmektedirler. Mahalle sakinleri geleneksel düğün adetlerini muhafaza etmişlerdir. Kına gecesi adetine mutlaka riayet edilmektedir. Durumu iyi olur yemekli düğün yapmaktadırlar. Mahalle sakinleri arasında başlık parası adetine rastlanmamaktadır.

Mahalle sakinleri arasında özellikle genç kuşaktan eğitim görme imkanı bulmuş çok sayıda insan vardır. Bunlar arasında önemli bir bölümü devlet memuru olarak istihdam edilmişlerdir. Ayrıca bir mahalle sakini belediye encümeni olarak görev yapmaktadır. Genel olarak mahalle sakinleri bohçacılık, pazarcılık ve müzisyenlik yaparak geçimlerini temin etmektedirler.

Lüleburgaz Altıyol Mahallesi
Mahalleni Anlat kampanyamıza Kırklareli'nden katılan bir site izleyicimiz Lüleburgaz Altıyol Mahallesi'ni anlatıyor. Mübadele göçmenleri tarafından kurulan geleneksel bir Trakya Roman mahallesi: İşte Altıyol!
Altıyol Mahallesi'nde Hasırcılar, Mangosarlar, Burgucular, Arabacılar gibi genellikle yaptıkları mesleklere göre adlandırılan farklı Roman grupları yaşıyorlar. Ayrıca Romanlar dışında Gacallar olarak bilinen yerli Trakyalılar da mahallede yaşamlarını sürdürüyorlar.

Mahallenin kuruluşu Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ile bölgeye önemli bir Roman nüfusun yerleşmesi ile gerçekleşmiş. Bölgeye yerleşen Romanlar uzun süre hasır dokuma (hasırcılık) ve çalgıcılık yaparak geçimlerini temin etmişler. Günümüzde çalgıcılık yerini korumakla birlikte hasırcılık mesleğini icra edenler oldukça azalmış. Mahalle sakinleri daha çok pazarcılık, hammallık ve esnaflık yaparak geçimlerini sağlıyorlar.
Mahallede düğün geleneği varlığını korumayı başarabilmiş. Düğünler genellikle açıkhavada yapılmakta ve 3 gün sürmektedir. 2 gece kız evinde eğlence yapılır. 1 gece de damat evinde damat traşı geleneği yerine getirilir.
Mahallenin kuruluş tarihi eski olmasına rağmen gelenekler kaybolmamış birlik ve dayanışma ruhu kendini korumayı başarabilmiştir.

Muğla Fethiye Roman Mahallesi
Mahalleni tanıt kampanyamıza katılan bir izleyicimiz bizler için Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Roman Mahallemizi tanıtıyor. Fethiye Roman Mahallesi Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde mübadil Romanların yerleşimi ile kurulan tipik bir mahallemiz.

Mahalle düğünleri Roman müziği eşliğin kına ve düğün geleneklerinin icrası ile gerçekleştirilir. Eğitim alma imkanı bulan mahalle sakinleri günümüzde çok çeşitli mesleklerde istihdam edilmektedir. Bunun yanı sıra mahalle sakinlerinin önemli bir bölümü müzisyenlik, boyacılık, piyango bileti satıcılığı gibi işlerde çalışmaktadır. Mahallenin kadınları genellikle çevre bölgelerde ev temizliğine gitmekteler.

Fethiye Roman Mahallesi'nde Romanların yanı sıra Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen yurttaşlar ve yerli köylüler hep birlikte yaşamaktadır. Mahalle sakinleri ve mahalledeki farklı gruplar örnek bir dayanışma içerisinde birlikte yaşadıklarını ifade etmektedirler.

Sakarya Boyu Mahallesi
Mahalleni anlat kampanyamıza katılan bir izleyicimiz Sakarya ili Erenler İlçesi'nde bulunan Sakarya Boyu Mahallesi'ni anlatıyor. Yeni Mahalle göçebe Çingeneleri tarafından kurulan Sakarya Boyu bölgenin en köklü yerleşimlerinden.

Mahalle sakinlerinin geleneksel meslekleri arasında kalaycılık, demircilik ve boyacılık anılmaktadır. Günümüzde mahalle sakinlerinin bir bölümü hurdacılık, arabacılık ve çalgıcılık yapmaktadırlar. Ayrıca kağıt toplama, çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren esnafların yanında çıraklık, çeşitli iş kollarında esnaflık ve şoförlük günümüzde mahalle sakinlerinin geçinmek için yaptığı işler arasında yer almaktadır.

Mahalle düğünleri incesaz eşliğinde ve geleneksel düğün adetlerine uygun bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Mahallede genç kuşak arasında eğitime dönük büyük bir tale olmasına rağmen ailelerin maddi kaynak ve ilgi yoksunluğu nedeniyle bu talep tam manasıyla karşılanamamaktadır.

Sakarya Kumköprü Mahallesi
Mahalleni tanıt kampanyamıza katılan bir izleyicimiz Sakarya'nın Söğüt ilçesi'nde yer alan Kumköprü Mahallesi'ni Cingeneyiz.org izleyicileri için tanıttı. Demirci Romanlar tarafından kurulan mahalle geleneklerini yaşatmaya çalışıyor.

Mahallede demirci, bohçacı, hurdacı ve yövmiyeci şeklinde mesleklerine göre adlandırılan Çingene grupları yaşamlarını sürdürüyorlar. Mahalleyi ilk kuranlar demirci Davut Usta ve kardeşleridir. Geleneksel olarak 3 gün yapılan mahalle düğünleri maddi imkansızlıklar nedeniyle 2 güne inmiştir. Bir gün kına ve bir gün düğün olarak yapılan eğlencelerde konuklara yemek verilir. Kına tepsileri bekar kızlar tarafından taşınır, tepsiler içerisinde hediyeler götürülür.

Mahallenin kurucularının geleneksel mesleği olan demircilik günümüzde büyük ölçüde bitmiştir. Bu mesleği icra eden 2-3 aile kalmıştır. Büyük çoğunluk bohçacılık yaparak geçimlerini sağlamaktadır. Bohçacılar yılın 9-10 ayı mesleklerini icra etmek üzere gezerler. Yaz sonu mahalleye tekrar gelinir. 2 ay beklendikten sonra tekrar gurbete çıkılır. Kandıra'dan gelen ve diğer gruplar tarafından Acem denilen Romanlar ise yazları tarlalarda tarım işçisi olarak çalışırlar.

Mahalle sakinlerinin en önemli sıkıntısı mahalledeki altyapı sorunlarıdır. Mahallenin ortasından geçen dere ıslah edilmemiştir. Mahallenin tam ortasında bir tavuk çiftliği vardır. Çiftliğin atıkları çok fazla sayıda sinek üremesine neden olmakta mahalle sakinleri rahatsız olmaktadır. Mahalle sakinleri özellikle bu konuda yetkililerin en kısa zamanda bir çözüm üretmelerini beklemektedir.

Samsun Merkez Mahallesi 
Mahalleni Anlat kampanyamıza Samsun'dan katılan okurumuz İbrahim Aslan, Samsun Merkez'deki tarihi Çingene mahallesini tanıtıyor. Eğitimli nüfusunun yoğunluğu ve gelir seviyesinin yüksekliği ile sıradışı bir mahalle!
Samsun Merkez'deki Çingene Mahallesi'nde sadece Çingeneler değil farklı etnik ve sosyal kökenlerden çok sayıda yurttaşımız birlikte yaşamaktadırlar. Mahallede Roman Çingenelerinin yanısıra, Poşalar olarak da bilinen Lom Çİngeneleri de yaşamlarını sürdürmektedir.

Mahallenin ilk kurucuları, 1924 yılında Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi dolayısıyla Selanik ve Drama'dan gelen Romanlardır. Daha sonra Lom Çingeneleri ve farklı kökenlerden insanlar da mahalleye yerleşmişlerdir. 
Samsun Merkez Mahallesi'nde geleneksel düğünler büyük ölçüde unutulmuştur. Düğünler, geleneksel düğünlerden farklı olarak açık havada değil otellerde veya düğün salonlarında yapılmaktadır. 
Mahalle sakinleri mahallenin kuruluş döneminde, müzisyenlik, ayakkabı boyacılığı, seyyar satıcılık, kunduracılık gibi işlerde çalışarak gelir temin etmişlerdir. Günümüzde ise bu meslekler büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Yeni kuşakların arasında öğretmenler, polis memurları, askerler, devlet memurları, bankacıları ve daha bir çok farklı meslek grubunda çalışan bireyler bulunmaktadır.

Mahallede yaşayan Çingeneler farklı kökenlerden gelen mahalle sakinleri ile evlilik yoluyla akrabalık ilişkileri kurmaktadır. Eğitim ve gelir seviyesinin yükselmesi, mahalle giderek daha dışa açık hale gelmektedir. 
Samsun Merkez Çingene Mahallesi, kendine özgü özellikleriyle genel mahalle yapısından oldukça farklı bir profil çizmektedir. 

Samsun Yavuz Selim Mahallesi 
Yavuz Selim Mahallesi Samsun ili Canik İlçesi'nde yer almaktadır. Daha önce Yeni Mahalle'deki halk arasında Teneke Mahallesi olarak isimlendirilen bölgede yaşayan ve 1924 nüfus mübadelesinde Selanik Drama'dan Türkiye'ye gelen mahalle sakinleri, 1973 yılında kendi imkanları ile Hacı İsmail Köyü'nün alt kısmındaki 130 dönümlük tarlayı satın almışlardır. Burada yeni evler yapılmış ve daha önce yaşanılan Teneke Mahallesi'yle kıyaslandığında daha yüksek olan bir yaşam standardı yakalanmıştır. Buna karşılık altyapı hizmetleri oldukça uzun bir süre sonucunda bölgeye gelmiş, mahalle sakinleri 10 yıl boyunca elektrik ve su olmaksızın yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Hacı İsmail Köyü'ne bağlı olan yerleşim bölgesi önce Selanik Mahallesi olarak adlandırılmış, 1986 yılında ise referandumla Samsun Belediyesi'ne katılarak Yavuz Selim Mahallesi adını almıştır.

1924 Nüfus Mübadelesi'nde Selanik-Drama'dan Samsun'a gelen göçmenlerin kurduğu Yavuz Selim Mahallesi, Romanların dışında Lazların ve Balkan göçmenlerinin yaşadığı bir yerleşim bölgesidir. Uzun yıllar çeşitli etnik kökenlerden yurttaşlara ev sahipliği yapmıştır.

Mahallenin ilk kurulduğu dönemde sayıca az da olsa demircilik ve kalaycılık gibi geleneksel meslekleri icra edenler mevcuttur. Günümüzde bu meslekler büyük ölçüde unutulmuş ve ortadan kalkmıştır.
Günümüzde mahalle sakinlerinin önemli bir bölümü müzisyenlik, ayakkabı boyacılığı, sanayi bölgesinde hammallık, pazarlarda satıcılık ve at arabacılığı yaparak geçimlerini sağlamaktadırlar. Müzisyenlerin önemli bir bölümü Samsun Belediye Konservatuarı ve Bandosunda çalışmaktadırlar. Mahallede yaşayan Roman kadınları arasında Samsun'un varlıklı ailelerinin evlerine gündelikçi temizlik işçisi olarak giden çok sayıda insan vardır. Bu ailelerle Romanlar arasında kökü uzun yıllara dayanan sağlıklı bir güven ilişkisi tesis edilebilmiştir.

1924 nüfus mübadelesinde Samsun'a yerleşen Romanların bir bölümü yazları tütün işçisi olarak çalışırken, kışları ayakkabı boyacılığı, hammallık ve sepetçilik yaparak geçimlerini sağlamışlardır. Bu grubun büyük bölümü günümüzde hammallık, ev temizliği ve pazarcılık meslekleri ile geçimlerini temin etmektedirler.

Mahallede Çingene toplumuna özgü düğün gelenekleri devam ettirilmektedir. Düğünler genellikle 3 gün sürmekte; kına gecesi, düğün ve 3. gün paça sabahı olarak kutlanmaktadır. Aynı zamanda Roman aileler çocuklarını askere uğurlarken de davullu zurnalı eğlenceler tertip etmektedirler. Yeni evli çiftler gelir kaynakları sınırlı olduğu için evlendikten sonra genellikle aileleriyle birlikte geniş aile olarak yaşamlarını sürdürmektedirler.

Mahalle sakinlerinin en büyük problemi işsizlik oranının çok yüksek düzeyde gerçekleşmesi ve eğitime ulaşma oranının düşüklüğüdür. Şu ana kadar mahallede 4 üniversite mezunu ve 8-10 civarında lise mezunu çıkabilmiştir. 

Mahalle sakinleri 1984 yılında şu an Samsun 1. Amatör Liginde mücadele eden Selanik Sporu kurmuşlardır. Takım, Lİg bünyesinde A Takım, Genç Takım, Yıldız ve Minikler kategorilerinde müsabakalara katılmaktadır. 1986 yılında yapılan Samsun minikler müsabakasında takım şampiyon olmuştur. Aynı yıl yapılan Kayseri Grup maçlarında ise takım Samsun'u başarı ile temsil etmiştir. Samsundaki diğer takımlar büyük ölçüde ya belediyelerin ya da kurumların desteğiyle çalışmasına karşılık Selanik Spor olanaksızlıklar içerisinde ayakta kalmaya çalışmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder